Tips

På denna sida publicerar vi tips på länkar till webbplatser och databaser, där du kan hitta information till nytta och nöje. Som vanligt klickar du på de blåmarkerade/understrukna länkarna i texten nedan, för att komma direkt till de olika hemsidorna på webben! 

 

Svenska kortfilmer

Filmarkivet.se är en liten guldgruva där du hittar äldre svenska dokumentär- och journalfilmer om alla tänkbara ämnen. Du kan söka på kategorier, teman, geografi eller med helt fri söktext. Varför exempelvis inte söka på ”Uppsala” och titta på hur man tillverkade cyklar på Nymans verkstäder i Uppsala år 1927. Eller hur man arbetade för att lösa bostadsbristen i slutet på 40-talet genom att bebygga Tuna Backar.

 

Svenska romaner, noveller och diktsamlingar

Litteraturbanken.se erbjuder ett stort urval av äldre så kallade ”fria böcker”. Du kan söka på författare, boktitlar mm. Böckerna kan finnas i lite olika format bl a FAKSIMIL, EPUB och/eller ETEXT. Du får prova dig fram till vad som fungerar bäst för dig att läsa på din dator eller surfplatta. Det finns även en del inläsningar av noveller och dikter. Varför inte äntligen gräva ner sig i Adam af Bremens mustiga BESKRIFNING Om Swerige, Danmark och Norige i en härlig faksimilutgåva. Eller lyssna till när Nils Ferlin själv läser elva dikter ur tre diktsamlingar.

 

Öppna föreläsningar vid Uppsala universitet

Uppsala universitet har ett öppet arkiv på webben med en mängd föreläsningar i olika ämnen. Därmed har du möjlighet att sitta hemma vid din dator eller surfplatta och lyssna på Nobelpristagare, forskare, världsledande författare och många andra. För att komma direkt till hemsidan klickar du på länken: Öppna föreläsningar

Några museer och konstgallerier bland världens bästa att besöka

Nu när det är svårt att resa och besöka världens museer och konstgallerier, då kan vi göra det ”online”. Här hittar du en lista över några av världens bästa. Titta gärna här igen, det kan hända att vi lägger till fler.

Gallerie degli Uffizi, Florens https://www.uffizi.it/en/online-exhibitions

Vatican Museum, Rom http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html

Museum of Archeology, Aten https://www.namuseum.gr/en/collections/

Prado museum, Madrid https://www.museodelprado.es/en/the-collection/art-works

Louvre, Paris https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

British Museum, London https://www.britishmuseum.org/collection

Metropolitan Museum, New York https://artsandculture.google.com/explore

Hermitage, Sankt Petersburg https://hermitagemuseum.org/

National Gallery of Art, Washington https://www.nga.gov/index.html

Explore ancient Egypt https://www.livescience.com/ancient-egypt-virtual-tours.html