Tips


På denna sida publicerar vi tips på länkar till webbplatser och databaser, där du kan hitta information till nytta och nöje. Som vanligt klickar du på de blåmarkerade/understrukna länkarna i texten nedan, för att komma direkt till de olika hemsidorna på webben! 


Betalningshjälpen – Hjälp med din digitala ekonomi

Det finns många praktiska sätt att hantera sin vardagsekonomi digitalt, men ibland kan det upplevas som lite svårt att komma igång. På Betalningshjälpen visas till exempel hur du handlar på nätet, skaffar BankID, betalar räkningar, skickar pengar och lite annat, så att du kan hantera din digitala ekonomi tryggt och säkert. Informationen presenteras genom olika guider, korta videoklipp samt frågor & svar. För att komma till webbsidan klickar du på länken: betalningshjalpen.se


Seniorsurfarna och Seniorsurfarskolan på UR-play


Digitala färdigheter blir allt viktigare. I serien Seniorsurfarna skickas fyra av Sveriges mest folkkära personer till ett veckolångt träningsläger för att drillas i digitala färdigheter.

Det är egentligen två programserier med samma deltagare, men med lite olika upplägg och syfte. Om du klickar på respektive programserienamn nedan, så ska du komma direkt till programmen på UR-Play. Skulle det inte fungera kan du öppna din webbläsare och gå till sidan urplay.se och sen söka efter programserierna.

1. Seniorsurfarna är en serie om sex avsnitt á 30 minuter som följer de fyra seniorsurfarnas vedermödor och framsteg på det veckolånga träningslägret.

2. Seniorsurfarskolan är med sina tolv korta ”färdighetsklipp” ett komplement till tv-serien – information eller repetition av det som seniorsurfarna lär sig i programmen.

UR har även tagit fram en studiehandledning som hjälp för att mer systematiskt arbeta sig igenom materialet. Den är avsedd att vara ett stöd för en studiegrupp som följer serien tillsammans. I dessa Corona-tider sitter du kanske själv hemma, men även då kan handledningen vara ett mycket bra stöd med olika tips och uppgifter. Du kan ladda hem handledningen till din dator eller surfplatta genom att klicka på UR-studiehandledning


Office utbildning via Aktiv.se


Du som är medlem i SeniorNet har som medlemsförmån fri tillgång till en webbaserad utbildning i hela MS Office 365-paketet och Windows 10. SeniorNet Sweden har ett avtal med Aktiv.se, vilket gör detta möjligt.

Windows 10 är det operativsystem som finns installerat på alla nya PC datorer (inte Mac-datorer). Operativsystemet är det program som gör att din dator över huvud taget kan fungera. Windows 10 har en stor mängd inställningar, som gör att du kan anpassa utseende och funktioner efter dina egna önskemål. Utbildningen om Windows börjar från grunden och går på ett pedagogiskt och systematiskt sätt igenom hur du kan hitta och ställa in många olika funktioner. Varje avsnitt brukar vara på några minuter och tar upp ett specifikt ämne. Du väljer själv vilka avsnitt som du vill titta på och du kan givetvis titta på samma avsnitt så många gånger du vill.

Office 365-paketet är samlingsnamnet för Microsofts ”kontorsprogram” som Word (ordbehandling), Excel (kalkylprogram), PowerPoint (presentationer) etc. På samma sätt som för Windows väljer du ut vilka kursavsnitt som du är intresserad av. Ska man ha dessa program i sin dator så måste man köpa dem, men det finns ”enklare” gratis-versioner som man kan jobba med när man är uppkopplad mot webben. Observera alltså att Microsofts kontorsprogram delvis skiljer sig från det kostnadsfria kontorsprogrammet Libre Office, som vi har på kurserna hos SeniorNet Uppsala.

Klicka på länken Aktiv.se Office-utbildning så kommer du till en sida där du får vägledning att skapa ett användarkonto. Observera att du måste logga in på SeniorNet Swedens hemsida för att få tillgång till den speciella koden som gör att det blir gratis för dig.


Mer tips och kursmaterial på SeniorNet Sweden


Du hittar mycket mer tips och material på SeniorNet Swedens hemsida, inte minst på undersidan Studiematerial. Det är en blandning av textinformation, kurser, länkar till externa webbsidor och databaser etc. Även ämnena spänner över många olika områden som kontorsprogram, fotografering, bildbehandling, sociala medier, film, konst, litteratur etc. Det sker fortlöpande uppdateringar, så ta för vana att gå in och kolla här lite då och då!


Svenska kortfilmer

Filmarkivet.se är en liten guldgruva där du hittar äldre svenska dokumentär- och journalfilmer om alla tänkbara ämnen. Du kan söka på kategorier, teman, geografi eller med helt fri söktext. Varför exempelvis inte söka på ”Uppsala” och titta på hur man tillverkade cyklar på Nymans verkstäder i Uppsala år 1927. Eller hur man arbetade för att lösa bostadsbristen i slutet på 40-talet genom att bebygga Tuna Backar.


Svenska romaner, noveller och diktsamlingar

Litteraturbanken.se erbjuder ett stort urval av äldre så kallade ”fria böcker”. Du kan söka på författare, boktitlar mm. Böckerna kan finnas i lite olika format bl a FAKSIMIL, EPUB och/eller ETEXT. Du får prova dig fram till vad som fungerar bäst för dig att läsa på din dator eller surfplatta. Det finns även en del inläsningar av noveller och dikter. Varför inte äntligen gräva ner sig i Adam af Bremens mustiga BESKRIFNING Om Swerige, Danmark och Norige i en härlig faksimilutgåva. Eller lyssna till när Nils Ferlin själv läser elva dikter ur tre diktsamlingar.


Öppna föreläsningar vid Uppsala universitet

Uppsala universitet har ett öppet arkiv på webben med en mängd föreläsningar i olika ämnen. Därmed har du möjlighet att sitta hemma vid din dator eller surfplatta och lyssna på Nobelpristagare, forskare, världsledande författare och många andra. För att komma direkt till hemsidan klickar du på länken: Öppna föreläsningar


Några museer och konstgallerier bland världens bästa att besöka

Nu när det är svårt att resa och besöka världens museer och konstgallerier, då kan vi göra det ”online”. Här hittar du en lista över några av världens bästa. Titta gärna här igen, det kan hända att vi lägger till fler.

Kunsthistorisches Museum – Om Bruegel, Wien   insidebruegel.net
Gallerie degli Uffizi,
Florens  uffizi.it/en/online-exhibitions
Vatican Museum, Rom    museivaticani.va/content/museivaticani/en.html
Museum of Archeology, Aten  namuseum.gr/en/collections
Louvre, Paris  louvre.fr/en/visites-en-ligne
British Museum, London  britishmuseum.org/collection
Metropolitan Museum, New York  artsandculture.google.com/explore
Hermitage, Sankt Petersburg  hermitagemuseum.org
Explore ancient Egypt  livescience.com/ancient-egypt-virtual-tours.html