Tips på webbsidor
På denna sida publicerar vi tips på länkar till webbsidor och databaser, där du kan hitta information till både nytta och nöje. Som vanligt klickar du på de blåmarkerade länkarna i texten nedan, för att komma direkt till de olika hemsidorna på webben!
Seniorsurfarna och Seniorsurfarskolan på UR-play
Programserien Seniorsurfarna har nu pågått i tre säsonger och bygger på att några folkkära personligheter skickas på ett veckolångt träningsläger för att drillas i att klara av den digitala världen. Du får på ett underhållande sätt följa deltagarnas vedermödor och framsteg. Varje säsong har en nytt gäng kändisar.
Seniorsurfarskolan är korta faktaavsnitt, som kompletterar de mer lättsamma ”Seniorsurfar-avsnitten” i serien. Varje faktaavsnitt informerar på ett pedagogiskt sätt om olika specifika områden, allt ifrån hur du hanterar din mobil eller surfplatta till vad du ska tänka på när det gäller hot och säkerhet.
Klicka här för att välja programavsnitt. Länken öppnar för säsong tre, men på den översiktliga startsidan som du kommer till, kan du även välja bland tidigare säsonger och avsnitt.
UR har också tagit fram studiematerial som hjälp för att mer systematiskt arbeta sig igenom materialet. Det är avsett att vara ett stöd för en studiegrupp som följer serien tillsammans, men med sina tips och övningsuppgifter fungerar det även bra för självstudier. Du kan ladda hem materialet till din dator eller surfplatta genom att klicka på ”Pedagogiskt material” på Seniorsurfarnas startsida.
Internetstiftelsen – filmer, poddar och texter om IT
Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation, som verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Dessutom ansvarar de för internets svenska toppdomän .se. På deras hemsida internetstiftelsen.se hittar du filmer, poddar och texter om hur du använder internet och digital teknik bättre och säkrare i vardagen. Du kan även anmäla dig till deras månatliga nyhetsbrev. Eller varför inte ägna en stund åt internetnostalgi i deras digitala internetmuseum?
Tips:
Video: Säker som digital idag. En föreläsning från 221014, som var en del av den årliga och nationella temadagen Digitalidag, med målet att inspirera att vilja och kunna vara med i den digitala utvecklingen.
Video: Bli säker på nätet. Fyra föredrag från 211015, om hur du skyddar dig mot nätfiske och lösenordstjuvar, hur du hindrar att ditt Bank-ID missbrukas och hur du undviker de vanligaste riskerna vid e-handel.
Dokument: Dags att bry dig om dina lösenord. Hur du med några enkla åtgärder minimerar risken för att någon ska komma över dina lösenord – dvs nycklarna till ditt digitala liv.
Polisen
Polisen har flera bra tips på sin hemsida polisen.se om hur du ska agera för att minska risken att bli utsatt för brott och vad du kan göra när du har blivit utsatt. De har bl a tagit fram ett utbildningspaket med titeln Försök inte lura mig som innehåller handledning, filmer och annat material som ger ökad medvetenhet och bättre kunskap om hur man skyddar sig mot bedrägerier.
Tips: Video: Försök inte lura mig på nätet
Nikka Systems
Nikka Systems är ett företag med fokus på säkerhet. De digitala hoten är ständigt närvarande i våra uppkopplade liv och Nikka Systems erbjuder bra och aktuell information på sin hemsida nikkasystems.com, både som video och poddar (radioinslag). Varje fredag släpper de t ex ett aktuellt inslag i sin Bli säker-podden. Du kan även prenumerera på deras nyhetsbrev som kommer varje vecka.
Tips:
Podd: Motverka id-kapning med fyra spärrar
Video: Så kapas Bank-ID
Inspelning på YouTube: Karl Emil Nikkas föreläsning om säkerhet på nätet 230217
Stöldskyddsföreningen
Stöldskyddsföreningens hemsida stoldskyddsforeningen.se har många bra tips och checklistor för att skydda sig mot bedrägerier och brott, både på nätet och i den fysiska världen. På sidan sakerhetskollen.se har de samlat tips om just digital säkerhet. Du kan även prenumerera på deras nyhetsbrev som bl a ger dig aktuella varningar om pågående bedrägerier på nätet.
Tips: Varför inte passa på att göra ett test för se om du är ”nätklok” på sidan natklok.sakerhetskollen.se
Betalningshjälpen – Hjälp med din digitala ekonomi
Det finns många praktiska sätt att hantera sin vardagsekonomi digitalt, men ibland kan det upplevas som lite svårt att komma igång. På Betalningshjälpen visas till exempel hur du handlar på nätet, skaffar BankID, betalar räkningar, skickar pengar och lite annat, så att du kan hantera din digitala ekonomi tryggt och säkert. Informationen presenteras genom olika guider, korta videoklipp samt frågor & svar. För att komma till webbsidan klickar du på länken: betalningshjalpen.se
Office utbildning via Aktiv.se
Du som är medlem i SeniorNet har som medlemsförmån fri tillgång till en webbaserad utbildning i hela MS Office 365-paketet och Windows 10, framöver även Windows 11. SeniorNet Sweden har ett avtal med Aktiv.se, vilket gör detta möjligt.
Windows 10 numera ofta Windows 11, är det operativsystem som finns installerat på nya PC datorer (inte Mac-datorer). Operativsystemet är det program som gör att din dator över huvud taget kan fungera. Windows 10 har en stor mängd inställningar, som gör att du kan anpassa utseende och funktioner efter dina egna önskemål. Utbildningen om Windows börjar från grunden och går på ett pedagogiskt och systematiskt sätt igenom hur du kan hitta och ställa in många olika funktioner. Varje avsnitt brukar vara på några minuter och tar upp ett specifikt ämne. Du väljer själv vilka avsnitt som du vill titta på och du kan givetvis titta på samma avsnitt så många gånger du vill. Windows 11 tillkommer snart i utbildningspaketet enligt senaste information från SeniorNet Sweden.
Office 365-paketet är samlingsnamnet för Microsofts ”kontorsprogram” som Word (ordbehandling), Excel (kalkylprogram), PowerPoint (presentationer) etc. På samma sätt som för Windows väljer du ut vilka kursavsnitt som du är intresserad av. Ska man ha dessa program i sin dator så måste man köpa dem, men det finns ”enklare” gratis-versioner som man kan jobba med när man är uppkopplad mot webben. Observera alltså att Microsofts kontorsprogram delvis skiljer sig från det kostnadsfria kontorsprogrammet Libre Office, som vi har på kurserna hos SeniorNet Uppsala.
Klicka på länken Aktiv.se Office-utbildning så kommer du till en sida där du får vägledning att skapa ett användarkonto. Observera att du måste logga in på SeniorNet Swedens hemsida för att få tillgång till den speciella koden som gör att det blir gratis för dig.
Mer tips och kursmaterial på SeniorNet Sweden
Du hittar mycket mer tips och material på SeniorNet Swedens hemsida, inte minst på undersidan Studiematerial. Det är en blandning av textinformation, kurser, länkar till externa webbsidor och databaser etc. Även ämnena spänner över många olika områden som kontorsprogram, fotografering, bildbehandling, sociala medier, film, konst, litteratur etc. Det sker fortlöpande uppdateringar, så ta för vana att gå in och kolla här lite då och då!
IT-säkerhet i 2002 års Sommar i P1
Ann-Marie Eklund Löwinder, svensk IT-säkerhetsexpert på internationell nivå, sommarpratade i P1 220727. Vi rekommenderar lyssning för en underhållande stund! Klicka här för att lyssna på programmet.
Svenska kortfilmer
Filmarkivet.se är en liten guldgruva där du hittar äldre svenska dokumentär- och journalfilmer om alla tänkbara ämnen. Du kan söka på kategorier, teman, geografi eller med helt fri söktext. Varför exempelvis inte söka på ”Uppsala” och titta på hur man tillverkade cyklar på Nymans verkstäder i Uppsala år 1927. Eller hur man arbetade för att lösa bostadsbristen i slutet på 40-talet genom att bebygga Tuna Backar.
Svenska romaner, noveller och diktsamlingar
Litteraturbanken.se erbjuder ett stort urval av äldre så kallade ”fria böcker”. Du kan söka på författare, boktitlar mm. Böckerna kan finnas i lite olika format bl a FAKSIMIL, EPUB och/eller ETEXT. Du får prova dig fram till vad som fungerar bäst för dig att läsa på din dator eller surfplatta. Det finns även en del inläsningar av noveller och dikter. Varför inte äntligen gräva ner sig i Adam af Bremens mustiga BESKRIFNING Om Swerige, Danmark och Norige i en härlig faksimilutgåva. Eller lyssna till när Nils Ferlin själv läser elva dikter ur tre diktsamlingar.
Projekt Runeberg (runeberg.org) arbetar på frivillig grund med att skapa fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur och göra dem öppet tillgängliga över Internet. Här finns en mängd inskannade exemplar av äldre litteratur. De har även en förteckning med länkar till andra internationella databaser med inskannad litteratur. Tyvärr är mycket av texten på deras hemsida på engelska, men klicka på Catalog så kommer du direkt till listan över böckerna.
Öppna föreläsningar vid Uppsala universitet
Uppsala universitet har ett öppet arkiv på webben med en mängd föreläsningar i olika ämnen. Därmed har du möjlighet att sitta hemma vid din dator eller surfplatta och lyssna på Nobelpristagare, forskare, världsledande författare och många andra. För att komma direkt till hemsidan klickar du på länken: Öppna föreläsningar
Några museer och konstgallerier bland världens bästa att besöka
Det kan vara svårt och dyrt att resa och besöka världens museer och konstgallerier. Men många av dem kan du besöka ”online”. Här hittar du en lista över några av de bästa. Hör gärna av dig till oss om du har några egna förslag, så kan vi lägga till fler länkar.
Kunsthistorisches Museum – Om Bruegel, Wien insidebruegel.net
Gallerie degli Uffizi, Florens uffizi.it/en/online-exhibitions
Vatican Museum, Rom museivaticani.va/content/museivaticani/en.html
Museum of Archeology, Aten namuseum.gr/en/collections
Louvre, Paris louvre.fr/en/online-tours
British Museum, London britishmuseum.org/collection
Metropolitan Museum, New York artsandculture.google.com/explore
Hermitage, Sankt Petersburg hermitagemuseum.org
Explore ancient Egypt livescience.com/ancient-egypt-virtual-tours.html