Aktiviteter

Under terminerna erbjuder vi IT-caféer, månadsmöten, kurser och tematräffar

Bläddra ner på sidan för att se aktuella aktiviteter.

IT-café, trevlig samvaro med IT-tema
Träffpunkten, Storgatan 11. Måndagar kl 10.00 – 12.00
Vill du få hjälp med hur du ska använda din smarta telefon eller din dator? Vill du få tips om hur du kan bli mer effektiv? Eller dela med dig av dina erfarenheter av Iphone, Ipad, Android-telefon/läsplatta, PC, Mac?

Välkommen till vårt populära café på Träffpunkten, Storgatan 11. Kom med frågor och problem om allt möjligt inom digital teknik (telefon/dator) eller för att dela med dig av nya erfarenheter. Funktionärer finns alltid på plats för att hjälpa till. Caféet är öppet för alla seniorer och du kan titta in när du vill under terminerna, flertalet måndagar kl 10:00 – 12:00. Nedre stora salen om inte annat sägs. Sista caféet för våren blir den 6 maj

Månadsmöten, föreläsningar om aktuella ämnen inom IT
Erbjuds under terminerna vanligtvis sista torsdagen i månaden kl 13:30-15:30, på Träffpunkten, Storgatan 11 i Uppsala, i Aulan (stora salen en trappa upp). Undantag är februari, då vi har årsmöte endast för medlemmar. I pausen bjuder vi på fika. De är öppna för alla seniorer, inte bara medlemmar, så tipsa gärna dina vänner och bekanta. Du kan inte förhandsboka plats, så kom gärna i god tid. Ofta delar vi ut dokumentation,
klicka här för hämta dokument (pdf) från tidigare månadsmöten! 

Kurser på Storgatan 11, endast för medlemmar
Genomförs i studiecirkelform i lugn takt med ett begränsat antal deltagare. Antalet träffar för en kurs skiftar beroende på ämne. En träff består vanligtvis av två lektioner à 45 minuter. Du anmäler dig till en kurs i vårt bokningssystem (se nedan). Ledaren tar kontakt med dig före kursen, men hör gärna av dig själv om du har några frågor. 

Tematräffar, öppna videomöten via konferens programmet Zoom
Kortare digitala videomöten om något intressant ämne inom IT. De är öppna för alla seniorer, men du måste anmäla dig till varje träff i vårt bokningssystem (se nedan). Det är inte så ”krångligt” att vara med på ett Zoom-möte, så tveka inte att prova på detta sätt att umgås över nätet. Du får en inbjudan till din e-postadress med en länk till Zoom-mötet, på kvällen dagen innan träffen.
Klicka här för att läsa och ladda ner en guide (pdf) om hur Zoom fungerar.

Bokningssystem för kurser och tematräffar
Du kan själv anmäla dig till en kurs eller tematräff i vårt bokningssystem, se länk nedan under Aktuella aktiviteter. I bokningssystemet kan du även läsa mer om kursinnehåll, ev krav på förkunskaper etc.

Filialen i Östhammar
Erbjuder IT-stöd till seniorer i Vuxenskolans lokaler, klicka här för att läsa mer.


Aktiviteter under våren 2024

Vi lägger in nya aktiviteter under terminerna, allt eftersom de fastställs, så kolla gärna på hemsidan lite då och då.

För frågor om aktiviteter, mejla oss på seniornetuppsala@gmail.com eller vänd dig till ansvarig ledare som anges vid resp aktivitet:
Karin 070-830 15 86, Harley 070-778 22 83, Beatrice 018-888 02 08, Ulrika Mårtensson martenssonulrika@gmail.com, Hans-Erik Johansson haerjo2019@gmail.com,Klicka här för att komma till vårt bokningssystem om du vill ANMÄLA DIG till en kurs/tematräff eller för att läsa en KURSBESKRIVNING!


KURSER
Alla kurser hålls på Träffpunkten Storgatan 11.
Anmäl dig enligt anvisningarna alldeles här ovanför!
Kurserna är gratis och öppna för medlemmar i SeniorNet Uppsala.
Om kursen är fulltecknad, anmäl gärna intresse ändå så kan du få plats vid ev återbud.

Ha koll på dina böcker med Excel. 1 x 2 lektionstimmar.
 Tisdag 30 jan, kl 10.00-11.45. Ledare: Hans-Erik Johansson.
En träff med grunder för uppläggning av register för t ex böcker. Ev fortsättning bestäms på kursen. Du behöver ha någon kunskap om Excel.

Android, grundkurs. 3 x 2 lektionstimmar. (INSTÄLLD)
 Tisdagar 6 feb, 13 febr, 20 febr kl 10.00-11-45. Ledare: Harley Thomas

Appen Pages – Ordbehandling på iPhone/iPad. 2 x 2 lektionstimmar
Tisdagar 6 feb, 13 feb kl. 12.15-14.00. Ledare: Beatrice Johansson
Om du har en iPhone, iPad eller Mac dator, har du gratis tillgång till Apples ordbehandlingsprogram Pages. Med hjälp av ditt Apple-ID och iCloud på webben, kommer du även åt programmet på valfri Windows PC. Kursen tar upp grundmallarna ”klassisk ordbehandling” (jmf Word) och ”layoutläge” (för affischer, kollage, fotoböcker etc). samt konvertering till pdf- eller wordformat. Förkunskaper om grundläggande hantering av iPhone och/eller iPad krävs.

PC-grundkurs. 4 x 2 lektionstimmar
Tisdagar 27 feb, 5 mar, 12 mar, 19 mar kl. 12.15-14.00. Ledare: Ulrika Mårtensson
Vi går igenom grunderna i att använda PC och provar på grundfunktioner. Ta med din egen laptop för övningarna.

Android, grundkurs. 3 x 2 lektionstimmar. Samma kurs som ovan, i repris.
Tisdagar 5 mar, 12 mar, 19 mar kl. 10.00-11.45. Ledare: Harley Thomas
Vi går igenom basfunktionerna på en Android telefon eller surfplatta (ej Doro-telefoner)

iPhone grundkurs. 3 x 2 lektionstimmar.
Tisdagar 26 mar, 2 apr, 9 apr
kl. 10.00-11.45. Ledare: Elisabeth Gräns
Kursen vänder sig till nybörjare och är gratis och öppen för medlemmar i SeniorNet.

Fortsättningskurs: Appen Pages. 2 x 2 lektionstimmar. (OBS: Ändrat datum!)
Tisdagar 9 apr,
kl. 12.15-14.00 och 16 apr, kl 14:30-16:15. Ledare: Beatrice Johansson
En fortsättningskurs om två träffar, för de som gick grundkursen om Apples ordbehandlingsapp Pages för iPhone, iPad och Mac i februari. Förutom funktioner i appen Pages, kommer filhantering i appen Filer/Finder tas upp. Dessutom blir det fördjupning i hur man kommer åt sina filer och bilder, genom att logga in på iCloud på valfri dator.

Appen Kamera på iPhone/iPad.
Tisdag 16 apr, kl. 10.00-11.45. Ledare: Beatrice Johansson
En träff för dig som vill fördjupa dig lite mer i kamerans funktioner och inställningar. Som både underlättar fotograferingen och ger dig nya möjligheter att få till intressanta bilder. Dessutom några tips hur du kan tänka för att fånga dina motiv på ett bättre sätt.

PC Mapp och Fil
Tisdag 16 apr, 23 apr, 7 maj kl. 12.15-14.00. Ledare: Karin Kvist
Två kursträffar med möjlighet till en tredje gång 7/5. Du bör ha viss vana vid PC. Du lär dig hur du kan hålla reda på dina filer och sortera dem i mappar. Kursen lär ut arbete i själva datorn men det kan tillämpas även i molnlagring och på externa minnesenheter. Dessutom får du reda på knep och snabbkommandon som kan effektivisera ditt arbete vid datorn

Appen Bilder på iPhone/iPad. (OBS: Ändrat datum!)
Tisdag 7 maj , kl. 10.00-11.45. Ledare: Beatrice Johansson
En träff som visar hur du kan få lite ordning på dina foton i appen Bilder, genom samla ihop dem i album och mappar. Då kan du också enkelt använda funktionen Bildspel, när du visar bilderna. Du får även tips hur du med den inbyggda redigeringsfunktionen kan snygga till bilderna genom att t ex beskära dem eller justera ljus och färger.

MÅNADSMÖTEN

Månadsmötena hålls på Storgatan 11 i aulan (stora salen en trappa upp) kl 13:30-max 16:00. Medlemskap krävs inte, alla är välkomna. Vi bjuder på kaffe. Kom i tid för din egen skull, vi öppnar 13.15. Det är inte ofta det blir fullt, men det händer.

Torsdag 25 januari
Biljetter med buss och tåg: Presentation av UL, SJ och Kommunen.

Torsdag 28 mars
Polisen informerar
Poliserna Björn Sidenhjärta och Linnéa Löfblad, specialiserade på bedrägerier och brottsförebyggande verksamhet, besöker oss och berättar om sådant vi behöver veta. Missa inte det här tillfället att bli mer på din vakt!

– Torsdag 25 april
SeniorNet Uppsala: IT-säkerhet, och SeniorGuiden.
Biståndshandläggare från Uppsala kommun informerar om SeniorGuiden, sånt som är bra och väsentligt för oss seniorer att känna till. För IT-säkerhet är e-legitimation centralt, och det viktigaste angående BankID och Freja+ presenteras av vår egen Beatrice Johansson. Välkommen att lyssna på dessa aktuella ämnen, och bjud gärna med någon bekant. Fika ordnas av vår excellenta fikagrupp!

ÅRSMÖTE 2024

SeniorNet Uppsalas ordinarie årsstämma 2024 äger rum 29 februari kl 13.30. Alla medlemmar är välkomna. Kom ihåg att din årsavgift måste vara betalad för att du ska kunna delta.
På programmet står:
Stadgeenliga förhandlingar med redovisning av verksamhet och ekonomi samt val av funktionärer.
Extra gott fika
– Därefter delar Inger ”Trigger Fingers” Grotteblad och lagkamraten Yvonne ”VonneTrap” Kalldin med sig av nyttan och nöjet med dataspel i pensionsåldern. Vem vet, du kanske blir en gamer efter mötet!

TEMATRÄFFAR PÅ ZOOM

Varannan onsdag i januari, februari och mars. Ledare Harley Thomas.
Framför gärna önskemål om teman! Ämnen för de olika träffarna läggs in på hemsidan när de är klara. Medlemskap krävs inte, alla välkomna. Observera dock att anmälningar måste göras i bokningssystemet på hemsidan.
 –  Snygga till på skärmen. Ledare: Harley Thomas
Onsdag 31 jan, kl. 10.00-11.00
   Arrangera ikonerna på ditt PC-skrivbord som du vill ha dem. Lägg till nya ikoner och ta bort oönskade ikoner.
 –  PC manager. Ledare: Harley Thomas
Onsdag 14 feb, kl. 10.00-11.00
   Gratis program från Microsoft, hjälper dig städa upp din dator och optimera systemprestandan
 –  Scanna med Google. Ledare: Harley Thomas
Onsdag 28 feb, kl. 10.00-11.00
   Vi tittar på två Google-appar som vi kan använda för att skanna foton eller text. Google Foto Scanner och Google Lens.
–  Gmail. Ledare: Harley Thomas
Onsdag 13 mar. kl. 10.00-11.30
   Gmail har förändrats en hel del de senaste månaderna. Vi går igenom några av de viktigaste ändringarna och fräschar upp minnet kring några av de äldre funktionerna som du hittar i programmet/appen.

–  Närdelning. Ledare: Harley Thomas
Onsdag 27 mar. kl. 10.00-11.30
Vi tittar på några appar och program som kan hjälpa oss att flytta filer (foton, dokument osv.) till andra telefoner, surfplattor eller datorer i närheten.

SEMINARIER SeniorNet SWEDEN

SeniorNet Sweden bjuder in till seminarium 12 april kl. 10.00-11.30 via Zoom länk

”Sätt guldkant på livet” med Malin Perlheden, journalist och författare till böckerna ”DIGItant”
Lär dig mer om hur undviker att bli lurad, både på personuppgifter och pengar, samt hur du får ut det bästa av din närvaro på nätet – både när det gäller att underlätta praktiskt i vardagen och sätta guldkant på livet.

Uppdaterat 2024-05-04