Aktiviteter

Under terminerna erbjuder vi IT-caféer, månadsmöten, kurser och tematräffar

Bläddra ner på sidan för att se aktuella aktiviteter.
Det kommer dock inget nytt under sommaren.

IT-café, trevlig samvaro med IT-tema
Välkommen till vårt populära café på Träffpunkten, Storgatan 11. Kom med frågor och problem om allt möjligt inom IT eller för att dela med dig av nya erfarenheter. Funktionärer finns alltid på plats för att hjälpa till. Caféet är öppet för alla seniorer och du kan titta in när du vill under terminerna, flertalet måndagar kl 9:30 – 11:30. Nedre stora salen om inte annat sägs.


Månadsmöten, föreläsningar om aktuella ämnen inom IT
Erbjuds under terminerna, oftast sista torsdagen i månaden kl 13:30, på Träffpunkten, Storg 11 i Uppsala, i Stora salen en trappa upp. I pausen bjuder vi på fika. De är öppna för alla seniorer, inte bara medlemmar, så tipsa gärna dina vänner och bekanta. Du kan inte förhandsboka plats, så kom gärna i god tid. Ofta delar vi ut dokumentation,
klicka här för hämta dokument (pdf) från tidigare månadsmöten! 

Kurser på Storgatan 11, endast för medlemmar
Genomförs i studiecirkelform i lugn takt med ett begränsat antal deltagare. Antalet träffar för en kurs skiftar beroende på ämne. En träff består vanligtvis av två lektioner á 45 minuter. Du anmäler dig till en kurs i vårt bokningssystem (se nedan). Ledaren tar kontakt med dig före kursen, men hör gärna av dig själv om du har några frågor. 

Tematräffar, öppna videomöten via Zoom
Kortare digitala videomöten om något intressant ämne inom IT. De är öppna för alla seniorer, men du måste anmäla dig till varje träff i vårt bokningssystem (se nedan). Det är inte så ”krångligt” att vara med på ett zoom-möte, så tveka inte att prova på detta sätt att umgås över nätet. Du får en inbjudan till din e-postadress med en länk till zoom-mötet, på kvällen dagen innan träffen. 
Klicka här för att läsa och ladda ner en guide (pdf) om hur Zoom fungerar.

Bokningssystem för kurser och tematräffar
Du kan själv anmäla dig till en kurs eller tematräff i vårt bokningssystem, se länk nedan under Aktuella aktiviteter. I bokningssystemet kan du även läsa mer om kursinnehåll, ev krav på förkunskaper etc.

Filialen i Östhammar
Erbjuder IT-stöd till seniorer i Vuxenskolans lokaler, klicka här för att läsa mer.


Aktiviteter under den gångna våren 2023

Vi lägger in nya aktiviteter under terminerna,
allt eftersom de fastställs,
så kolla gärna på hemsidan lite då och då.

För frågor om aktiviteter, mejla oss på seniornetuppsala@gmail.com eller vänd dig till ansvarig ledare (anges inom parentes vid resp aktivitet):
Karin 070-830 15 86, Harley 070-778 22 83, Beatrice 018-888 02 08, Elisabeth 070-415 04 83.Klicka här för att komma till vårt bokningssystem om du vill ANMÄLA DIG till en kurs/tematräff eller för att läsa en KURSBESKRIVNING!


Avslutade kurser, tematräffar och månadsmöten våren 2023

Månadsmöte: Betaltjänster, tillgång på kontanter, e-legitimation. Och fungerar systemet i krisläge?
27 april 2023, kl 13.30-15.30 i nedre salen, Storgatan 11.
Ted Bergman och Alexander Sperl från Länsstyrelsen i Uppsala informerar.

Mobilfoto, grunder. Hur du tar bättre mobilbilder. Ledare: Rolf Strandberg
Tisdag 18 april kl 10-11.45.
Detta är en kurs för dig som vill lära dig ta bättre mobilbilder. Fokus ligger på bildens komposition, men vi tar även upp några några tekniska detaljer som påverkar. Kursen passar oavsett om du har Iphone eller Android. Läs mer om kursen i bokningssystemet.
Kursen är gratis och endast för medlemmar.

PC-kurs: Mapp och Fil, 3×2 timmar. Ledare: Karin Kvist
Tisdag kl 13-14.45, 11, 18 och 25 april
Du bör ha viss vana vid PC. Du lär dig hur du kan hålla reda på dina filer och sortera dem i mappar så att du lättare hittar det du vill ha. Kursen lär ut arbete i själva datorn men det kan tillämpas även i molnlagring och på externa minnesenheter. Dessutom får du reda på knep och snabbkommandon som kan effektivisera ditt arbete vid datorn. Kursen är gratis och endast för medlemmar.

iPhone/iPad kamerans funktioner, Träffpunkten Storgatan 11, tisdag 11 april kl 10-11:45. Ledare: Beatrice Johansson.
Vi går igenom kamerans funktioner på iPhone och iPad. Kursen är gratis för medlemmar i SeniorNet Uppsala.

Avancerad excel: 2 timmar, Träffpunkten Storgatan 11, 4 april, 10-11.45. Sammankallande: Karin Kvist. En workshop för de som jobbat en del med excel och vill utveckla sina kunskaper. Tillsammans kommer man överens om fokus för varje träff. Gruppen syftar till att utbyta erfarenheter och dela tips, ett litet nätverk för excel-entusiaster. Detta var gruppens andra träff.

Månadsmöte, Smart-TV!?. Träffpunkten Storgatan 11, torsdag 30 mars kl. 13.30-15.30. 
Vad betyder QLED, OLED och andra bokstavskombinationer? Hur kopplar man upp TV-n på nätet? Hur spelar man in? Kan man visa foton i TVn från dator och mobil? Vad är en Chromecast? Amanda Léon och Hussein Eriksson från Experten informerar.

Fortsättningskurs i Bildhantering för iPhone/iPad. Ledare Beatrice Johansson.
Tisdag 21/3 och 28/3, kl 10:00-11:45, Storgatan 11, rum 11.
OBS: Kursen är en fortsättningskurs för de som gick grundkursen i Bildhantering för iPhone/iPad under hösten 2022. Fokus blir på lagring, backup och synkronisering av bilder, men även repetition om att t ex skapa egna album, köra bildspel och redigera bilder. Kursen är gratis och endast för medlemmar.

Android-kurs: 3 x 2 timmar, Träffpunkten Storgatan 11, tisdagar kl 10-11:45. Start 28/2. Ledare: Harley Thomas
Vi går igenom basfunktionerna på en Android telefon eller surfplatta (ej Doro-telefoner). Kursen är gratis för medlemmar i SeniorNet Uppsala.

Med kameran i bagaget, föredrag i samband med årsstämman, Träffpunkten Storgatan 11, torsdag 23 februari. 
Rolf Strandberg visar bilder från Öland, Danmark, Italien och Japan och ger samtidigt enkla tips om hur man tar bättre bilder.

Grundkurs iPhone: 4 x 2 timmar, Träffpunkten Storgatan 11, fredagar kl 10-11:45. Start 3 februari. Ledare: Elisabeth Gräns.
Vi går igenom grunderna i iPhone.  Kursen är gratis för medlemmar i SeniorNet Uppsala.

Månadsmöte, Säkerhet och integritet på nätet. Träffpunkten Storgatan 11, torsdag 26 januari.  
Beatrice Johansson informerar om hur man skyddar sig på nätet. 

Android-kurs: 3 x 2 timmar, Träffpunkten Storgatan 11, tisdagar kl 10-11:45. Start 24 januari. Ledare: Harley Thomas
Vi går igenom basfunktionerna på en Android telefon eller surfplatta (ej Doro-telefoner). Kursen är gratis för medlemmar i SeniorNet Uppsala.

Tematräffar

  • 25 januari, Windowstangenten. Ledare Harley Thomas
  • 8 februari, Skärmklipp. Ledare Harley Thomas
  • 22 februari, G-mail. Ledare Harley Thomas
  • 8 mars, Google kalender & Parkeringsappar. Ledare Harley Thomas
  • 25 mars, Mer än de vanliga ”skogs”-kanalerna på TV:n. Ledare Harley Thomas