Webb-kurser

Som vanligt klickar du på de blåmarkerade/understrukna länkarna i texten nedan, för att komma direkt till de olika hemsidorna på webben!

 

Seniorsurfarna och Seniorsurfarskolan på UR-play


Digitala färdigheter blir allt viktigare. I serien Seniorsurfarna skickas fyra av Sveriges mest folkkära personer till ett veckolångt träningsläger för att drillas i digitala färdigheter.

Det är egentligen två programserier med samma deltagare, men med lite olika upplägg och syfte. Om du klickar på respektive programserienamn nedan, så ska du komma direkt till programmen på UR-Play. Skulle det inte fungera kan du öppna din webbläsare och gå till sidan urplay.se och sen söka efter programserierna.

1. Seniorsurfarna är en serie om sex avsnitt á 30 minuter som följer de fyra seniorsurfarnas vedermödor och framsteg på det veckolånga träningslägret.

2. Seniorsurfarskolan är med sina tolv korta ”färdighetsklipp” ett komplement till tv-serien – information eller repetition av det som seniorsurfarna lär sig i programmen.

UR har även tagit fram en studiehandledning som hjälp för att mer systematiskt arbeta sig igenom materialet. Den är avsedd att vara ett stöd för en studiegrupp som följer serien tillsammans. I dessa Corona-tider sitter du kanske själv hemma, men även då kan handledningen vara ett mycket bra stöd med olika tips och uppgifter. Du kan ladda hem handledningen till din dator eller surfplatta genom att klicka på UR-studiehandledning

 

Office utbildning via Aktiv.se


Du som är medlem i SeniorNet har som medlemsförmån fri tillgång till en webbaserad utbildning i hela MS Office 365-paketet och Windows 10. SeniorNet Sweden har ett avtal med Aktiv.se, vilket gör detta möjligt.

Windows 10 är det operativsystem som finns installerat på alla nya PC datorer (inte Mac-datorer). Operativsystemet är det program som gör att din dator över huvud taget kan fungera. Windows 10 har en stor mängd inställningar, som gör att du kan anpassa utseende och funktioner efter dina egna önskemål. Utbildningen om Windows börjar från grunden och går på ett pedagogiskt och systematiskt sätt igenom hur du kan hitta och ställa in många olika funktioner. Varje avsnitt brukar vara på några minuter och tar upp ett specifikt ämne. Du väljer själv vilka avsnitt som du vill titta på och du kan givetvis titta på samma avsnitt så många gånger du vill.

Office 365-paketet är samlingsnamnet för Microsofts ”kontorsprogram” som Word (ordbehandling), Excel (kalkylprogram), PowerPoint (presentationer) etc. På samma sätt som för Windows väljer du ut vilka kursavsnitt som du är intresserad av. Ska man ha dessa program i sin dator så måste man köpa dem, men det finns ”enklare” gratis-versioner som man kan jobba med när man är uppkopplad mot webben. Observera alltså att Microsofts kontorsprogram delvis skiljer sig från det kostnadsfria kontorsprogrammet Libre Office, som vi har på kurserna hos SeniorNet Uppsala.

Klicka på länken Aktiv.se Office-utbildning så kommer du till en sida där du får vägledning att skapa ett användarkonto. Observera att du måste logga in på SeniorNet Swedens hemsida för att få tillgång till den speciella koden som gör att det blir gratis för dig.

 

Mer tips och kursmaterial på SeniorNet Sweden


Du hittar mycket mer tips och material på SeniorNet Swedens hemsida, inte minst på undersidan Studiematerial. Det är en blandning av textinformation, kurser, länkar till externa webbsidor och databaser etc. Även ämnena spänner över många olika områden som kontorsprogram, fotografering, bildbehandling, sociala medier, film, konst, litteratur etc. Det sker fortlöpande uppdateringar, så ta för vana att gå in och kolla här lite då och då!

 

Ring gärna till Datorhjälpen om du har frågor eller behöver hjälp

Tycker du det verkar knepigt med alla länkar eller inloggningar, så kan du gärna höra av dig till oss. Varje tisdag mellan kl 10 och 12 finns vi till för att hjälpa dig med dina datorproblem. Se uppgifter om vilka som finns på plats vid telefonen och vilka nummer du kan ringa på sidan för Datorhjälpen.