Kursbeskrivningar

På denna sida har vi samlat beskrivningar över aktuella kurser och träffar.

Tematräffar

Tisdagar erbjuder vi korta föreläsningar om något tema. Efter föreläsningen kan du ställa frågor och diskutera dagens ämne.

Introduktion till Zoom. Hur man använder programmet Zoom för videomöten i PC, Mac, Surfplatta och Smartmobil. Och för att träffa sina vänner och bekanta över nätet, helt Corona-säkert.

6 okt: Bank-ID och Swish. Nyttan med att ha ett Bank-ID för att identifiera dig och Swish för att göra betalningar. Vi visar några exempel på hur man kan använda dem.

13 okt: Internetdelning – Surfzon. Hur du kan använda din smartmobil som router för att koppla upp din persondator eller surfplatta när du inte har tillgång till ditt vanliga WiFi.

20 okt: Back-up (säkerhetskopiera). Hur man säkerhetskopierar sina viktiga filer (dokument, bilder, m.m.) på en annan enhet. Säkerhetskopiorna används framförallt för att återställa filer som gått förlorade efter dataintrång, omfattande hårdvarufel eller olyckor (till exempel brand eller översvämning).

27 okt: Klipp & skiss verktyg i Windows 10. Det är ett gratisverktyg som ersätter Skärmklippsverktyget, och som finns i alla Windows 10-datorer. Anteckna snabbt på skärmbilder, foton och andra bilder med penna, touch eller mus och spara, klistra in eller dela det med andra appar.

3 nov: Google Foto. Gratis lagring på molnen och enklaste sättet att flytta bilden från mobilen till datorn.

10 nov: Bank-ID och Swish. (Repris från 6 okt) Nyttan med att ha ett Bank-ID för att identifiera dig och Swish för att göra betalningar. Vi visar några exempel på hur man kan använda dem. 

17 nov: Google Maps. Se platser, trafik, cykel och kollektivtrafik. Maps visar vägbeskrivningar och hittar den bästa rutten till destinationen med hjälp av trafikinformation i realtid.

24 nov: Google Earth. Utforska hela världen från ovan med satellitbilder, 3D-terrängbilder från hela jorden och byggnader i 3D från hundratals städer världen över.

1 dec: När jag inte finns längre ….. Vad ska hända med mina konton på internet när jag inte längre kan ta hand om dem, t.ex. Google, Facebook, Instagram, m.m.

Kurser

iPad Grunder. Kursen går igenom grunderna i hur du använder och ställer in en iPad surfplatta. Bland annat tar vi upp vad en app är för något, hur man surfar på nätet och hur man gör när man mejlar. Kursen genomförs i lugn takt och med få deltagare, så det ska vara gott om tid för frågor. Inga krav på förkunskaper, men du använder en egen iPad under kursen.

iPad Fördjupning. Kursen har fokus på mer avancerade inställningar för att anpassa funktion och utseende på en iPad. Den utgår från det senaste operativsystemet iPadOS 14, som släpptes i september i år. Kontakta kursledaren om du har en iPad som är några år gammal och är osäker på vilken version av operativsystemet som du har. Kursen förutsätter att du har haft din iPad ett tag och kan grunderna i hur du använder den.

iPad Bildhantering. Kursen tar upp grundläggande funktioner för att bearbeta bilder, som att beskära, justera ljus och färger, ta bort ”skräp”, lägga på filter och göra inramningar. Kurser utgår från appen Snapseed, som är på svenska och laddas ner gratis från App Store. Du behöver ha grundläggande kunskaper om att använda en iPad samt behärska att fotografera och hitta bland dina bilder (apparna Kamera och Bilder). Du använder en egen iPad under kursen.